Tojnaří webové doupě

Tojnárkovo stinné stránky

Pondělí 26. července – Přejezd Moravský Žižkov - rozhledny Zaječí - Pavlov

Poprvé se nám podaří na kola nasednout už ráno v osm. Po snídani v předem vyhlédnuté pekárně (Bachan, ul. Dolní Valy) a pokračujeme přes průchod pod nádražím na severozápad směrem k místní ZOO. Tam poprvé potkáváme obydlenou oblast zasaženou tornádem. Focení mi připadá nepatřičné, tak jen pozoruji. Zdá se mi, že nižší budovy většinou přežily jen s menšími škodami a vše, co mělo patro, přišlo o střechu. Všechny kůlny a další subtilní budovy samozřejmě živel rozmetal. Raději pokračujeme dál Baaderovou alejí k soustavě chovných rybníků, mezi které rybníkář nacpal cyklostezku a ještě koryto říčky Kyjovky.

Následuje občerstvení u studánky Kohůtek. Jedná se o vrt na odvodnění lignitu 130 - 150 m hluboký, který vznikl z průzkumového vrtu při vyhledání podzemních zásob ropy a zemního plynu. Přesto je vyhledávaným zdrojem chutné a nezávadné vody, jejíž kvalita se kontroluje 1x za čtvrt roku.

Studánka Kohůtek
Studánka Kohůtek
Kohůtek
Kohůtek

Odbočujeme na modrou turistickou značku, po 600 metrech ale volíme zkratku, lesní cestu směr Dolní Bojanovice. Ještě před vesnicí, u křížku pod kompresorovnou zemního plynu, se rozdělujeme. Děvčata jedou dle původního plánu po asfaltu. Já s Honzíkem šplháme prohlédnout si plynárnu na kopci, sjíždíme po drncavé panelce do Bojanovic a následně si špiníme kola terénní vložkou po zelené a modré značce do Nechor. Bláto z bicyklů nám opadalo již během sjezdu po žluté do Prušánek.

V pivovaru Moravský Žižkov dojíždíme těsně před dvanáctou, Dáša s Verčou už tam na nás čekají. Plánovaný oběd se ale nekoná, dnes bohužel nevaří. Naštěstí aspoň pivo stihli navařit :-). Na lačno polykám tři různé škopky z místní nabídky. Neurazily, ani moc nenadchly.

Pokračujeme cyklostezkou na Velké Bílovice. Ještě před vesnicí zastavujeme ve Vinařství Petr Skoupil na mírně opožděný oběd. Po skvělém jídle a výtečném víně z jejich produkce se mi ani nechce jet dál. Přemáhám lenost, dokonce si všichni odsouhlasíme prodloužení trasy přes vrch Zimarky. Cestou potkáváme jedinou kapličku na Moravě, kde je zakázána skládka odpadu :-). Můžete se tam i opláchnout užitkovou vodou z kohoutku.

Bezskládková kaplička
Bezskládková kaplička
Kouhoutek u kapličky
Kouhoutek u kapličky

Na parkovišti, kde se v lepších dobách můžete občerstvit vínem z Bilovského sudu, nás vítá jen pomník vinařů, poučná cedule a vratká rozhledna. Ve větru se docela kývá, přiopitějšímu člověku by se na ní mohlo udělat šoufl, ale je z ní překrásný výhled na Pálavu a okolní vinice.

Pomník vinařů
Pomník vinařů
Výzva opilcům
Výzva opilcům
Rozhledna
Rozhledna
Výhled ku Pálavě
Výhled ku Pálavě

Už jen kilák zbývá na Zimarky, vršek, který se svými 262 m.n.m představuje strategické místo s rozhledy na Dolnomoravský a Dyjskosvratecký úval. Traduje se, že římská desátá legie, tábořící u Mušova, zde měla svůj strážní oddíl. Tyto domněnky podpožil i nález honosné římské dvouplamenné lampy v přilehlé vinici. V letech 2001-02 byla těsně pod vrcholem postavena kaple sv. Cyrila a Metoděje, Václava a Urbana. Až ve třetím tisíciletí se tak podařilo dokončit stavbu, jejíž základní kámen byl vysvěcen již 8. září 1945.

Kaple sv. Cyrila a Metoděje, Václava a Urbana
Kaple sv. Cyrila a Metoděje, Václava a Urbana
Zimarky - výhled na Pálavu
Zimarky - výhled na Pálavu

Následuje sjezd do Rakvic, limonáda v restauraci Beseda a výjezd k rozhledně Maják na Přítlucké hoře, kde štáb České televize připravoval reportáž o moravských vinicích. Dole na stole měli položeného drona, místo natáčení se ale jen váleli v posledním podlaží vyhlídky a ještě si z nás dělali srandu, že jim to platíme z našich daní. Fotím vinice a Novomlýnskou nádrž s Pálavou, poté sjíždíme do Zaječí.

Rozhledna Maják
Rozhledna Maják
Nové Mlýny z Majáku
Nové Mlýny z Majáku
Dron ČT
Dron ČT
Sjezd do Zaječí
Sjezd do Zaječí

Zbývá nám poslední “kontrola” dnešního dne, Rozhledna Dalibor na vrchu Kalvárie. Z ní vidíme jako na dlani Pálavu, nádrž Nové Mlýny, ale také velkokapacitní napajedlo Vinařství U Kapličky s obrovskými plochami parkovišť. Raději si ani nepředstavuju, jak by tady bylo plno, kdyby neřádil COVID.

Rozhledna Dalibor
Rozhledna Dalibor
Nové Mlýny a Pálava
Nové Mlýny a Pálava
Vinařství U Kapličky
Vinařství U Kapličky

Z Kalvárie odjíždíme oklikou na Šakvice a podél pobřeží Nových Mlýnů se blížíme do cílového kempu v Pavlově.

Pálava od Šakvic
Pálava od Šakvic

Po ubytování v chatce kempu vyrážíme na večeři do vsi nad kempem. Usedáme na zahrádce restaurace Bobule. Ceny nadprůměrné, pokrmy průměrné. Cestou dom si ještě dáváme panáčka v kavárně Vinum Via.