Lyžařské soustředění Boží Dar (13. - 20. 12. 2009)
Lyžovat se sice dalo, ale jen za cenu totální destrukce skluznice lyží. Pod pěti až deseti cm prašanu číhaly kamínky a kameny. Každý den přibyl tak jeden cenťák, později i víc. Nejlépe se jezdilo na německé straně hranice, kde vysněžovali závodní tratě a dokonce rolbou projížděli stopu na vrchol Fichtelbergu. Tou jsem pokaždé zakončoval dopolední i odpolední fázi tréninku. Abych si potrénoval vůli, pokaždé jsem bez zastavení vybruslil až nahoru. Nepovedlo se mi to jen jednou. Vůle mi nechyběla, ale do cesty mi skočila německá důchodkyně, která nutně potřebovala vyfotit s manželem na sáňkách.
Můj typický tréninkový den se skládal z objetí okruhu Jense Weisspfloga přes Oberwiesenthal, dobytí vrcholu Fichtelbergu, přesunu na oběd do Božího Daru a zpět do Němec na urolbovanou cestu pod závodními okruhy. Nakonec zas Fichtel a domů do tepla. Mrzlo docela dost, zažili jsme lyžování při -19°C. Můj vlastní pot zamrzal v textílii bundy, při každém odpíchnutí jsem nádherně křupal :-), a při každém sebekratším zastavení mi zamrzaly i propocené prsty rukavic. Docela to bolelo, než se zas rozhýbaly.
O víkendu mé tréninkové úsilí trošku polevilo, už jsem toho měl fakt dost. Tak jsme ojeli pár kešek ve volnějším tempu. Jelikož se ovšem na ně dalo dostat jen po klasických stopách a já měl jen bruslařské vybavení, zas taková úleva to nebyla.
Obec Boží Dar docela upadá. Tamní vyhlášená pekárna už nefunguje, má oblíbená restaurace Radniční sklípek je "v rekonstrukci", hledá se nájemce. Do obce sice proudí desítky milionů z EU dotací, ale dle místních obyvatel město nemá finance téměř na nic. Starosta nemá rád běžkaře, že prý to jsou "baťůžkáři", proto kašle na úpravu stop a věnuje se jen sjezdařům. Jelikož sjezdovky začaly fungovat až v pátek, ve městě chcíp pes. Světlou výjimkou je hospoda "Na Špičáku", kde chutně a levně vaří, tak jsem tam jezdil na obědy.
Ve velkém na Božáku rozjeli byznys založený na Ježíškově cestě. Pomocí spamu a billboardů po celé republice nabádají rodiče ke koupi předražených plyšáků. V infocentru mají strašně neochotný personál, který má jedinou snahu - hlídají děti, aby nedejbože neabsolvali Ježíškovu cestu dvakrát. Obludnost Ježíškovky poněkud polidštily figurky nadpřirozených bytostí, vyřezaných ze samorostů. Tradiční dračí lyžaři se poprvé objevili až v neděli.
Celkem jsem najel 195 km v mizerných stopách.