Tojnaří webové doupě

Tojnárkovo stinné stránky

Středa 8. září – Lysá hora - Ostravice

Chatu Sulov opouštíme kolem 8:30, což je rekord výletu, nepočítám-li Honzíkův exodus :-). Míjíme Bílý kříž, vztyčený na památku finance, který se postavil osmnácti pašerákům tabáku ze Slovenska. Ti pohraničníka ubili a na místě vraždy pochovali. Mohyla nad hrobem byla osazena křížem z čerstvě ostrouhaných smrkových žerdí a celý hřeben byl odlesněn, aby kříž svítil do daleka. Dnes zde stojí již několikátá bíle natřená kopie. Po 700 metrech doplňuji vodu ve studánce Bílý kříž.

Bílý kříž
Bílý kříž
Studánka Bílý kříž
Studánka Bílý kříž

Téměř po rovině docházíme k rozcestí Ježánky a začínáme mírně stoupat na Obidovou. Za ní začíná prudší svah červené turistické značky. Mé povzbuzování, že jdeme po nejmírnější přístupové trase na Lysou horu, zabírá jen částečně. Naštěstí počasí nám stále přeje, červenobílý vysílač s modrou oblohou na pozadí vypadá velmi fotogenicky.

Pod Lysou horou
Pod Lysou horou
Sjezdovka pod Lysou
Sjezdovka pod Lysou

Těsně po vrcholem fotím strom míru. Zdá se mi neduživý, strom válek by určitě v dnešní době prosperoval lépe.

Chřadnoucí strom míru
Chřadnoucí strom míru

Asi o půl dvanácté vystupujeme na nejvyšší bod našeho výletu.

Podle lidových pověstí je Lysá hora plná vody, která se v okamžiku, kdy míra hříchů lidí žijících pod ní přesáhne únosnou mez, vylije do okolí, aby všechny hříšníky a hříšnice utopila (viz Slezské pohádky a pověsti/Černé jezero v Lysé Hoře). Obyvatelé v podhůří zřejmě zatím moc nezlobí, takže namísto vod se tu vůkol rozlévají davy turistů.

Chvilku se kocháme výhledy z vrcholu, rušíme původně plánovaný oběd a začínáme sestupovat do nížiny směrem na Ostravici. Já si ještě v rychlosti odskakuji po žluté na Ondrášovy díry, žádnou jeskyni jsem ovšem nenašel.

Míjíme studánky Butořanka a Nad Opičárnou, ale osvěžujeme se jen symbolicky.

Studánka Butořanka
Studánka Butořanka
Studánka Nad Opičárnou
Studánka Nad Opičárnou

Chceme se co nejrychleji dostat do cíle naší štreky, kterým je Beskydský pivovárek v Ostravici.

Po túře se odměňujeme obědem i pivním mokem, poté se přesouváme na nádraží. Do Ostravy přijíždíme s menším zpožděním, kvůli kterému nám o pár minut ujíždí rychlík na Prahu. Další má jet za dvě hodiny, ale je opožděný a sekeru cestou ještě navyšuje. Do hlavního města nás ale dovezl, takže cestopisu je konec :-).