Tojnaří webové doupě

Tojnárkovo stinné stránky

Úterý 6. dubna – výklus Tifara – Los Riscos

Naplánoval jsem si výběh k Montaña Tifara a Montaña Los Riscos. Předpověď slibovala podmračené nebe, a pohled z okna jí dával za pravdu. Proto jsem se před výklusem ani nenamazal, čehož jsem později litoval. Slunce se totiž později rozzářilo na plný úvazek, a některá místa mé kůže mi opálilo pěkně do ruda. Naštěstí nic dramatického, stačilo se večer namazat kromě vína také Panthenolem, a druhý den už jsem byl zas OK. Takhle úspěšnou regeneraci bych přál každému/každé :-).

Montaña Tifara a Montaña Los Riscos
Montaña Tifara a Montaña Los Riscos
Montaña Los Riscos
Montaña Los Riscos

Vystartoval jsem po 14:00. Na prašné cestě těsně za městem jsem spatřil krásnou mladou dívku. Stála u otevřeného kufru svého auta a zápasila s nějakým velkým kusem dřeva, který se vzpříčil tak, že s ním nemohla pohnout. Nabídl jsem jí anglicky pomoc, ale byl jsem odmítnut, že prý je OK. A zas se marně pokoušela tu dřevěnou kládu posunout. Nevydržel jsem, přiskočil k ní (ke kládě) a pomohl jí uvolnit. Poděkovala, s tím, že další pomoc nepotřebuje, z útrob vozu vyndala dláto s kladivem, a začala špalek otesávat. Já pokračoval dál vstříc horským vrcholům.

Nejprve jsem obě hory obloukem oběhl, a od severovýchodu vystoupal na vrchol Tifary. Odtud jsem vyfotil protější Montaña Los Riscos s Montaña Roja v pozadí.

Vrchol Mt Tifara
Vrchol Mt Tifara
Los Riscos
Los Riscos

Na druhý kopec v pořadí jsem se rozhodl běžet napřímo. Svah nebyl moc prudký, lávová škvára ani moc neujížděla, jen bylo třeba vyhnout se pichlavé vegetaci. V sedle jsem si vyfotil obě hory a poté vyběhl na Los Riscos.

Tifara ze sedla
Tifara ze sedla
Pod Los Riscos
Pod Los Riscos

Tam nebylo nic zajímavého, ani jsem ho nefotil. Nechtělo se mi vracet zpátky na pěšinu v sedle. Navnaděn úspěšným přeběhem diretisimou, risknul jsem přímý sestup severním úbočím hory, kde podle mapy hrozil skalní sráz. Svah byl ovšem přehledný, nebyl problém se skále vyhnout, stejně jako podobně nebezpečnému lomu na severovýchodě, který ani v mapě nebyl.

Cesty na mapy.cz perfektně seděly, jenom jednu z odboček mi zatarasil fóliovník s banány, a já jej musel obloukem oběhnout. Před návratem do města jsem vyfotil obecní zásobník vody Balsa San Isidro s Montaña Los Riscos v pozadí. Zrovna ho napouštěli.

Severní svah Los Riscos
Severní svah Los Riscos
Balsa San Isidro
Balsa San Isidro